Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

 


Tänases blogipostituses üritame lahata ja aru saada, mis vahe on IT erialal käsitöölisel ja professionaalil.

Käsitöölise ja professionaali vahe

Selleks, et leida nende kahe vahe, tuleb esmalt aru saada mida üks või teine võiksid teha:
Käsitööline - Põhimõtteliselt liinitööline, kes vastavalt ette antud spetsifikatsioonidele kirjutab valmis enda osa koodi.
Professionaal - Suuremat pilti omav programmeerija, kes suudab endale antud ülesanded effektiivselt täita.

Üritame nüüd vaadelda erinevaid omadusi, mis võivad olla professionaalil ja mitte käsitöölisel:

  • professionaal saab aru suuremast pildist ja ei kirjuta ainult ette antud koodi vaid mõtleb ka, mida peaks juurde tegema, et toode veel parem oleks
  • professionaal oskab kirjutada koodi, mis on loetav ja täpselt piisava pikkusega(näiteks väga pika for loopi ja if-else-i asemel suudab tuletada matemaatilise valemi)
  • professionaal suudab talle antud ülesande täita mistahes keelt kasutades(ehk ta suudab näiteks 1 nädalaga uue keelega kohaneda ja saada selles piisavalt effektiivseks)
  • professionaalil on olemas töökogemus, tänu millele ta oskab probleeme ette näha ja neid ennatlikult ära hoida
Praegu välja toodud osadele punktidele saaks ka vastu vaielda: näiteks käsitööline võib samuti osata kirjutada loetavat ja piisava pikkusega koodi, tal võib olla olemas töökogemus, ta võib osata isegi uue keelega võrdlemisi kiiresti kohaneda. Ainuke punkt, mida minu arvates käsitööline ei tee, on see, et professionaal saab suuremast pildist aru ja suudab erinevaid probleeme ette näha, ning vastavalt sellele enda koodi parandada.
Aga lõppude lõpuks vahet pole kui palju punkte me kirja paneme, iga punkti kohta võib öelda, et seda teeb ka käsitööline ja see võib täitsa õige olla. Professionaali ja käsitöölise vahe on suuresti inimese enda arvamus ja tema arusaam "professionaalist".

Comments

Popular posts from this blog

Kas see on tõsi? (3. nädal)

IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)