Autoriõiguste käsitlemine internetis(6. nädal)


 

2012. aastal ilmus raamat "The Case For Copyright Reform" Christian Engströmi ja Rick Falkvinge poolt. Seal nad tõid välja paar punkti, kuidas võiks autoriõiguste käsitlemine internetis välja näha.

"Moraalsed õigused muutmata" punktis öeldakse, et kui sa pole näiteks ABBA laulu kirjutanud, siis sa ei tohi öelda, et sa seda oled teinud. Kuna täpselt sama asi kehtib pärismaailmas, siis selle vastu ei saa väga midagi olla.

 "Tasuta mittekaubanduslik jagamine" punktis räägitakse, et internetis autoriõigused on muutunud võrreldes pärismaailmaga ja tavainimesed peavad kartma autoriõiguste rikkumise pärast. Seda tahavad nad muuta nii, et autoriõiguste rikkumine oleks illegaalne ainult siis, kui seda tehakse kaubanduslikul eesmärgil. See tundub loogiline ja see võikski nii käia. Praegu aga on näiteks "peer-to-peer" teoste jagamine keelatud.

 "20 aastat kaubanduslikku monopoli" punktis käiakse välja idee autoriõiguste pikkus muuta autori eluajast ja 70 aastat peale surma 20 aasta peale pärast teose väljaandmist. Kuigi ma nõustun, et autori eluaeg ja 70 aastat on liiga pikk aeg, siis 20 aastat tundub ka veidike vähe.

"Registeerimine 5 aasta pärast"  punktis käiakse välja, et kõik välja tulevad teosed saaksid autoriõiguste kaitse, aga kui hiljemalt 5 aasta pärast seda ei registeerita, siis see kaob. See parandaks probleemi, et ei teata kes töö autor on ja ei osata kellegil luba küsida. Mulle tundub see hea ideena, sest internetis on väga palju erinevaid teoseid, mille autor pole teada ja lihtsalt keelata nende kasutamist elu lõpuni ei tundu õige.

 "Tasuta proovide võtmine(Free sampling)" punktis tahetakse luua kindlad reeglid, mille põhjal oleks lubatud erinevate remikside ja paroodiate tegemine, ehk osade kellegi teise tööst kasutamine oleks okei. Selline asi toimib vist tänapäeval(YouTube-s remiksid ja paroodiad), niiet olen nõus.

"DRM(Digitaalsete õiguste haldamine)-i keeld" punkt räägib sellest, et mitmed suured korporatsioonid kirjutavad oma seadusi ja "suruvad" neid peale tehniliste vahendite abil. Seda tahavad nad keelata ja lasta sellega tegeleda riikidel ja riikide valitsustel. Minu arvates peaksid lehed käituma vastavalt iga riigi seadustele, aga neile peaks jääma ka vabadus luua enda reegleid ja reguleerida enda lehe sisu ja seal lehel tegutsevaid autoreid.

 Kuna raamat ilmus oma jagu aega tagasi(9 aastat), siis on osad asjad muutunud. Näiteks võttis Euroopa Liit 2014 aastal vastu seaduse, et DRM-ist "möödahiilimine"(circumventing) mänguseadmete peale võib osades olukordades legaalne olla. Samuti "Tasuta proovide võtmine" on osaliselt täide läinud, sest remikse ja paroodiaid tehakse igapäevaselt. 2-4 punkt kahjuks vist täide pole läinud ja on jäänud unustustehõlma.

Comments

Popular posts from this blog

Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

Kas see on tõsi? (3. nädal)

IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)