Interneti tehnoloogiad (2. nädal)

FTP

Esimene FTP(File Transfer Protocol / Failiedastusprotokoll) standard oli RFC 114, mis avaldati 1971. aasta aprillis Abhay Bhushani poolt, enne TCP ja IP olemasolu. See standard defineeris protokolli põhilised käsud ja ametlikud vahendid, mille abil seadmed seda kasutades suhtlevad. Mitmed järgnevad RFC-d täiustasid selle varajase FTP versiooni toimimist, parandused avaldati 1971. aasta juunis RFC 172 ja novembris RFC 265. Esimene suurem muudatus oli RFC 354, mis avaldati juulti 1972 ja sisaldas esmakordselt kirjeldust kaasaaegse TCP poolt kasutatava üldise kommunikatsioonimudeli kohta ning üksikasju paljude protokollide praeguste funktsioonide kohta. Järgnevatel kuudel avaldati palju
täiendavaid RFC-sid, mis määratlesid FTP funktsioonid või tõstes esile selle probleeme. RFC 542, august 1973, näeb FTP spetsifikatsioon märkimisväärselt sarnane sellele, mida kasutame täna, rohkem kui kolm aastakümmet hiljem, välja arvatud see, et see oli ikka veel määratud töötama üle NCP(TCP eelkäija). RFC 765 oli esimene standard, mis määratles FTP-operatsiooni tänapäevasel TCP/IP-l ja loodi umbes samal ajal kui teised peamised TCP/IP määratlevad standardid. RFC 959, oktoober 1985, tegi mõned muudatused RFC 765-s, sealhulgas lisati mitu uut käsku ja on nüüd FTP põhispetsiifika.
FTPd kasutatakse väga laidaldaselt siiani, eriti veebiarenduses, kus seda kasutades on kerge ligi pääseda serveri failidela ja sinna faili üles laadida.


ARPAnet

ARPAnet(Advanced Research Projects Agency Network / täiustatud uurimisprojektide agentuurivõrk) oli eksperimentaalne arvutivõrk ja Interneti eelkäija. USA kaitseministeeriumi üksus ARPA rahastas 1960. aastate lõpus arenenud uurimisprojektide agentuuri võrgustiku (ARPAnet) arendamist. Selle esialgne eesmärk oli ühendada Pentagoni rahastatavate teadusasutuste arvutid telefoniliinide kaudu. Külma sõja kõrgajal otsisid väejuhatused arvuti side süsteemi ilma keskse südamikuta, mida võiks rünnata ja hävitada. ARPAneti eesmärk oli alati akadeemilisem kui sõjaväeline, kuid kuna sellega oli
Visuaalne kujutis ARPAneti levikust 1974. aasta septembri seisuga.

ühendatud rohkem akadeemilisi rajatisi, oli sellel kombitsataoline struktuur, mida sõjaväeametnikud olid ette näinud. See oli kümneaastase arvutisidearenduse lõpptulemus, mille ajendiks olid ikkagi sõjalised mured, et Nõukogude Liit võis kasutada oma reaktiivpommitajaid üllatuslike tuumarünnakute alustamiseks USA vastu. Selle jaoks oli vaja üle USA ühendada omavahel 23 "suunamiskeskust", millest igaühel oli massiivne suuravuti, mis suutis jälgida 400 lennukit, eristades sõbralikke lennukeid vaenlase pommitajatest. ARPAneti päevade lõpp saabus 1982. aasta keskel, kui selle sideprotokoll NCP lülitati välja, võimaldades suhelda ainult võrgusaitidel, mis olid üle läinud TCP/IP-le. 1. jaanuaril saadeti NCP ajalukk ja TCP/IP hakkas universaalse protokollina tõusma.

Kasutatud allikad

Comments

Popular posts from this blog

Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

Kas see on tõsi? (3. nädal)

IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)