Põnevad IT lahendused

 Internet

Interneti väljatöötamist alustati 1960-ndatel aastatel USA-s. Tol ajal tekkis tungiv vajadus ühendada standardsesse ning töökindlasse võrku akadeemilises, kaitse- ning sõjavaldkonnas töötavad arvutid, et kiirendada nendevahelist infovahetus. Interneti võib seega pidada tüüpiliseks külma sõja produktiks.
Esimene proovivõrk saadi tööle 1. septembril 1969, ning seda peetakse ka Interneti sünnipäevaks. Tollal koosnes see küll neljast arvutist ning kandis ARPANet'i nime seda vedava organisatsiooni Advanced Research Projects Agency nime järgi.
1987 avati seoses külma sõja lõppemisega ARPANet kõikidele soovijatele ning nimetati ümber Internetiks. Alates sellest ajast kuni tänaseni kasvab Internet pidevalt umbes 10-15% kuus, seega ligikaudu 3-5 korda aastas.

Esimene nutitelefon

Esimene nutitelefon loodi 1992 aastal IBMi poolt ja hakati müüma 1994 aastal 900$ eest. Seda kutsuti Simoni Personaalseks Kommunikaatoriks(SPC). See ei olnud väga kompaktne ja voolujooneline, aga sisaldas mitmeid elemente, millest said iga järgneva nutitelefoni põhitooted.
Näiteks oli SPC varustatud puutetundiku ekraaniga ning võimalusega saata ja vastu võtta nii e-kirju kui ka fakse. Sellel oli kalender, aadressiraamat ja kohtumiste planeerija. Teksti sai sisestada erilise ekraanil kuvatava klaviatuuriga. 




Facebook

23- aastane Mark Zuckerberg asutas Facebooki Harvardi ülikoolis psühholoogiat õppides. Zuckerberg oli juba välja töötanud kaasõpilastele mitmeid sotsiaalvõrgustike veebisaite, sealhulgas Coursematch, mis võimaldas kasutajatel vaadata oma kraadi omandavaid inimesi ja Facemash, mis lubas hinnata inimeste atraktiivsust.
2004. aasta veebruaris avaldas Mark "The Facebook'i", nagu see algeslt tuntud. 24 tunni jooksul 1200 Harvardi õpilast registeerusid ja peale ühte kuud üle poolte tudengitest omasid seal profiili.
2006. aasta septembris laienes see ülikoolidest v'lja ja hakati lubama kõiki registeerima emailiga. Lehega saab praeguseni tasuta ühineda ning seal on praegu umbes 2.9 miljardit aktiivset kasutajat kuus.


Kasutatud allikad

Comments

Popular posts from this blog

Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

Kas see on tõsi? (3. nädal)

IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)