Copyleft (7. nädal)


 

Mis on copyleft(edasikandumisklausel)?

Copyleft on meetod tarkvara tasuta jagamiseks, nõudes samal ajal, et kõik programmi muudetud ja laiendatud versioonid oleksid samuti tasuta ning need tuleks välja anda samadel tingimustel. 
Kui avatud lähtekoodiga tarkvaraprojekt avaldatakse copylefti litsentsiga, on teistel arendajatel õigus kasutada, muuta ja jagada tööd seni, kuni vastastikkuse kohustust säilitatakse. Kõik tarkvara, mis on loodud copylefti litsentsiga avatud lähtekoodiga komponendi abil, tuleb samuti avaldada vabatud lähtekoodiga. Tulemuseks on see, et kõik tarkvaratooted, mis sisaldavad avatud lähtekoodiga copyleft-litsentsi, peavad isegi siis, kui suurest koodipaasist on vaid paar rida copylefti all, kogu kähtekoodi koos selle muutmise ja levitamise õigusega tasuta kättesaadavaks tegema.

Olemas on mitu erinevat copylefti litsentsi:
  • Väga tugev: AGPL (Affero General Public License) - näiteks Grafana, MongoDB(kuni 2018 lõpuni)
  • Tugev: GNU GPL (GNU General Public License) - näiteks Adblock Plus, Git
  • Nõrk: GNU LGPL (GNU Lesser General Public License) - näiteks FFmpeg, Genie
  • Puuduv copyleft: näiteks ASP.NET, IntelliJ IDEA, Rust

Millist copyleft litsentsi valida?

AGPL tuleks valida siis, kui sa tahad, et kõik sinu tarkvaraprojektist tuletatud projektid oleksid samuti vabavara. Sellega saad kindel olla, et kõik tuletatud tarkvara on alati vabavara ja firmad ei saa sellega tulu teenida.
GNU GPL tuleks valida siis, kui tahad, et sul oleks AGPL, aga sa ei taha oma tehtud muudatusi ei pea avalikustama.
GNU LGPL vali siis, kui tahad, et tarkvarad, mis ainult kasutavad sinu koodi, siis nad ei ole kohustatud koodi vabavarana avalikustama.
Puuduv copyleft vali siis, kui sa ei ole vastu, et sinu koodi kasutatakse ärilistel eesmärkidel nii kaua kuni autori nimi on mainitud.

Comments

Popular posts from this blog

Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

Kas see on tõsi? (3. nädal)

IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)