IT juhtimine ja riskihaldus(9. nädal)

Iga firma aluseks on hea juht, kes hoiab firmat koos ja üritab teha õigeid otsuseid sõltudes firma visioonist. Täna vaatleme kahte juhti, kes langevad erinevate juhi tüüpide alla.



Linus Benedict Torvalds
on Soome-Ameerika tarkvara insener, kes on Linuxi operatsioonisüsteemi looja ja selle peamine arendaja. Lisaks ta lõi versioonikontrolli tarkvara Git, mis on tänapäeval vaba tarkvara aluseks. Tema teadmiste osas ei ole kindlasti enamikel kahtluski, sest kaks tema loodud tarkvara on ühed maailma kasutatumaid tarkvarasi. Sellepärast on ta ka peajuht otsustamaks, mis kood liidetakse Linux kerneli osaks. Teda võib kirjeldada kui mentori tüüpi juhti.



Steve Jobs oli Apple kaasaasutaja ja selle pikaaegne CEO. Ta aitas kaasa ka visuaalsete efektide tööstusele, rahastades arvutigraafika divisiooni Lucasfilmi ja aidates kaasa Pixari loomisele. Lisaks asutas ta NeXT-i, mis oli arvuti ja tarkvara firma, mida ta juhtis, kui ta ei olnud Apples. Suuresti tänu tema juhtimisele on Apple praegu seal, kus nad on. Kõik suuremad innovatsioonid on toimunud tema ajal: 
esiteks Apple I ja Apple II arvutid ning peale seda iMac, iTunes, iTunes Store, Apple Store, iPod, iPhone, App Store ja iPad. Samuti toimus tema ajal Mac OSi sissetoomine ja hiljem selle vahetamine Max OS X-i vastu. Teda saab kindlasti liigitada arengumootori tüüpi juhi alla. 

Comments

Popular posts from this blog

Käsitööline vs professionaal (8.nädal)

Kas see on tõsi? (3. nädal)